Kommende kurs:

  1. lør 03. aug 2024

    Nordlandshest/Lyngshest avd. Rogaland og Agder

    • B4 - Utstillingsforberedende kurs
  2. fre 09. aug 2024

    Alslaget for Lyngshest i Troms

    • A3 - Innkjøring
    • A5 - Innridning
  3. lør 10. aug 2024

    N/L laget i Hålogaland

    • A3 - Innkjøring
  4. fre 16. aug 2024

    Eid Fjordhestlag

    • A4 - Bruksprøvekjøring
  5. fre 16. aug 2024

    Alslaget for Lyngshest i Troms

    • B4 - Utstillingsforberedende kurs
  6. lør 17. aug 2024

    Vestoppland Dølahestlag

    • B4 - Utstillingsforberedende kurs
  7. fre 23. aug 2024

    Hemnes og Rana Dølahestlag

    • A4 - Bruksprøvekjøring
  8. fre 30. aug 2024

    Møre og Romsdal dølahestlag

    • A2 - Tømmekjøring
    • A3 - Innkjøring
  9. lør 14. sep 2024

    Møre og Romsdal dølahestlag

    • A4 - Bruksprøvekjøring
  10. fre 04. okt 2024

    Hemnes og Rana Dølahestlag

    • B1 - Skeid

En rolig selskapshest kan minske redselen for unge hester i et nytt miljø. 
Det har lenge vært allment akseptert at eldre, rutinerte og rolige hester har en positiv effekt på ung, og urutinerte hester som viser redsel i nye og ukjente situasjoner. I tidligere studier har man likevel ikke klart å bevise at hester kopierer hverandres atferd. Det kan ha vært fordi atferden det ble forsket på har vært for avansert.


I en dansk undersøkelse brukte de 36 unge,uhåndterte hester for å studere om redsel overføres fra en hest til en annen. De brukte en testgruppe og en selskapsgruppe, hvor selskapsgruppa igjen ble delt i to. Den ene selskapsgruppa ble så trent til de hadde vent seg til en plastkasse som bevegde på seg. Deretter paret de hestene to og to( en testhest og en selskapshest). Parrene ble konfrontert med kassen, og dagen etter ble kun testhestene konfrontert.

Resultatene viste at de testhestene som var parret med en av de selskapshestene som var tilvent kassen på forhånd viste mindre redsel både når de var sammen og alene. Forsøket viser også at ikke bare lærer hestene av hverandre når de er sammen, men de husker også reaksjonen når de blir utsatt for skremmende situasjoner alene i senere tid. Som unghesteier kan det derfor være smart å bruke en eldre, rutinert hest når de skal trene unghester og dermed unngå farlige situasjoner.

Velkommen til Fokus unghest!

Denne nettsiden er tenkt å være en ressurs for deg som driver eller vil drive med unghest. Unghest.no Vil fungere som en base med nyttig informasjon som bruk og hold av unghest. 

Unghest.no er resultatet av et samarbeid mellom Norges Fjordhestlag, Landslaget for dølehest og Landslaget for nordlandshest/ lyngshest. Bakgrunnen for prosjektet er behovet for å øke interessen for hold og bruk av unghest. Målet er å stimulere til økt aktivitet i lokallagene og tilby kunnskap om trygg trening av unghest. Dersom du vil lese mer om Unghestprosjektet, ta ein kikk til på menyen øverst på nettsiden.

På unghest.no vil du finne artikler om blant annet trening, fôring og stell av unghest, samt informasjon om kurs, utstillinger, tips til treningsprogram, råd om oppstallingsformer og andre ting.

Vil du at ditt lokallag skal arrangere unghestsamling/kurs? Ta kontakt med styret i ditt lokallag! For informasjon om ulike kursmoduler, og reglement for utbetaling av støtte, til kurs se i menyen øverst på siden. 

Dersom du vil gi ei tilbakemelding på nettsiden, eller dersom du har en ide til hva som burde ha vært her, send oss gjerne tips på e-post til post@unghest.no

Norges fjordhestlag Landslaget for nordlandshest/lyngshestLandslaget for dølahest

Unghest.no er eit samarbeid mellom  Norges Fjordhestlag - Landslaget for Dølehest - Landslaget for Nordlandshest/ Lyngshest - Norsk hestesenter Webdesign: bbd.no  Nettløsning: Veir AS