Kommende kurs:

 1. lør 03. feb 2024

  Ottadalen

  • A3 - Innkjøring
 2. tir 23. jan 2024

  Glåmdal Dølahestlag

  • A3 - Innkjøring
 3. tir 16. jan 2024

  Glåmdal Dølahestlag

  • A2 - Tømmekjøring
 4. lør 13. jan 2024

  Aust-Agder Dølahestlag

  • A3 - Innkjøring
 5. lør 13. jan 2024

  Ottadalen

  • A2 - Tømmekjøring
 6. tir 09. jan 2024

  Glåmdal Dølahestlag

  • A1 - Temming
 7. ons 20. des 2023

  Alslaget for Lyngshest i Troms

  • A3 - Innkjøring
  • A5 - Innridning
 8. tir 12. des 2023

  Ørsta og Volda fjordhestlag

  • A2 - Tømmekjøring
  • A3 - Innkjøring
 9. fre 08. des 2023

  Hemnes og Rana Dølahestlag

  • A0 - Grunnkurs for unghesteiere
  • A00 - Følkurs
 10. fre 08. des 2023

  Alslaget for Lyngshest i Troms

  • A3 - Innkjøring
  • A5 - Innridning

Surfôr er en av de gressbaserte grovfôrtypene. Dette fôret har blitt dominerende bl.a. i melkeproduksjonen, men den er også på god vei inn i hobbyrelatert husdyrhold som hest.
Prosessen med å lage surfôret kalles ensilering. Hovedprinsippene i ensileringa er å konservere graset uten tilførsel av luft. Man ønsker så fort som mulig å hindre vekst av aerobe bakterier, noe som gjøres ved å presse lufta ut ved pressing og senke pH til ønsket verdi rundt 4. Det favoriserer de anaerobe bakteriene. Det behandlede graset lagres oksygenfritt i silo eller pakket inn i plast (rundballer).
Les meir her.

Høyensilage i småballer kan vera eit attraktivt valg av grovfór til hest. Forskning viser at ein like enkelt oppnår god ensilering av grovfôr til hest i 40 kg småballer som i dei tradisjonelle rundballene som kan vege opp mot 800 kg. Storleiken på ballene har før vore ein begrensande faktor i forhald til kor mykje surfôr som vart nytta til fôring av hest. Eit ensilert grovfôr har fleire fordeler. Det er lite støv i ensilage samanlikna med tørt høy, og det er mindre véravhengig ved innhausting. Husdyragronom Cecilia Müller ved SLU har skrevet ein artikkel som omhandlar grovfôr til hest innpakka i småballer.
Les meir her.

Tre forsøk som handler om grovfôrproduksjon og ensilering av grovfôr til hest. Rapporten er utgitt av Cecilia Müller ved Svensk Landbruksuniversitet i 2002.
Les heile rapporten her.

\r\n

Bruk av surfôr til hest medfører visse helserisikoer. Dei vanlegaste helserisikoane er fyrst og fremst knytte til giftstoff som er produsert enten av plantematerialet sjølv eller av mikroorganismar. Støv og muggsporar kan årsake nedsett lungekapasitet og pusteproblem/hoste.
Les meir her.

Velkommen til Fokus unghest!

Denne nettsiden er tenkt å være en ressurs for deg som driver eller vil drive med unghest. Unghest.no Vil fungere som en base med nyttig informasjon som bruk og hold av unghest. 

Unghest.no er resultatet av et samarbeid mellom Norges Fjordhestlag, Landslaget for dølehest og Landslaget for nordlandshest/ lyngshest. Bakgrunnen for prosjektet er behovet for å øke interessen for hold og bruk av unghest. Målet er å stimulere til økt aktivitet i lokallagene og tilby kunnskap om trygg trening av unghest. Dersom du vil lese mer om Unghestprosjektet, ta ein kikk til på menyen øverst på nettsiden.

På unghest.no vil du finne artikler om blant annet trening, fôring og stell av unghest, samt informasjon om kurs, utstillinger, tips til treningsprogram, råd om oppstallingsformer og andre ting.

Vil du at ditt lokallag skal arrangere unghestsamling/kurs? Ta kontakt med styret i ditt lokallag! For informasjon om ulike kursmoduler, og reglement for utbetaling av støtte, til kurs se i menyen øverst på siden. 

Dersom du vil gi ei tilbakemelding på nettsiden, eller dersom du har en ide til hva som burde ha vært her, send oss gjerne tips på e-post til post@unghest.no

Norges fjordhestlag Landslaget for nordlandshest/lyngshestLandslaget for dølahest

Unghest.no er eit samarbeid mellom  Norges Fjordhestlag - Landslaget for Dølehest - Landslaget for Nordlandshest/ Lyngshest - Norsk hestesenter Webdesign: bbd.no  Nettløsning: Veir AS