KALENDER

 1. lør 14. apr 2018

  Førde Fjordhestlag

  • A2 - Tømmekjøring
 2. lør 14. apr 2018

  Førde Fjordhestlag

  • A3 - Innkjøring
 3. lør 07. apr 2018

  Førde Fjordhestlag

  • B4 - Utstillingsforberedende kurs
 4. lør 10. feb 2018

  Førde Fjordhestlag

  • A1 - Temming
 5. lør 30. des 2017

  Magni

  • A4 - Bruksprøvekjøring
 6. lør 16. des 2017

  gudbrandsdal

  • A3 - Innkjøring
Vis heile kalenderen

Skeid for dølahest fjordhest og nordlandshest/lyngshest er en ny aktivitet/konkurranseform for de tre nasjonale hesterasene. Skeid eies av de tre raseorganisasjonene, som har patent på logo og regelverk. Når man arrangerer Skeid kan man kalle det for eksempel «dølaskeid», altså hvor rasens navn er med i navnet, «skeid for de nasjonale rasene», eller stedsnavn som StavsSkeid eller Helgelandsskeid. Skeid kan arrangeres som eget arrangement, eller sammen med andre arrangement som utstilling eller andre konkurranser.

\r\n

Bakgrunnen for utvikling av Skeid er rasenes endringer i bruksområder fra arbeidshester til hobby- og sportshester og deres utfordringer i markedet.

\r\n

Skeid er forbeholdt disse rasen. Det skal være artig å delta og å se på, resultatene fra en del av øvelsene skal på sikt kunne inngå i avlssystemet for de enkelte rasene – innsamling av informasjon om bruksegenskaper. Det er de enkelte raseorganisasjoner med støtte fra nasjonale hestesentre som har utvikla skeid.

\r\n

Skeid betyr: ”…… bygdestevner med hestekamper og kappritt som i enkelte landsdeler ble holdt utpå høsten. Skikken er eldgammel og omtales ofte i islandske sagaer. I Norge, særlig i Telemark og Setesdal, holdt den seg til innpå 1800-tallet. Mange gårdsnavn i Norge, som Skeid og Skeie, skriver seg fra disse stevnene. Skeid betegner også løp over en bestemt distanse i travløp, og et uttrykk som prøveskeid er nokså alminnelig.” Lokalhistoriewiki sier om”Skedsmos kommunevåpen som består av tre sølv hestehoder i bevegelse….. Dette henspeiler på kommunenavnets opphav. Norrønt skeid betyr ei slette eller mo der man hadde ferdighetsprøver, særlig til hest.”   

\r\n

Skeid er nytt – under utprøving og utvikling og i tillegg til at det skal være en egen aktivitet for disse rasene er en del av øvelsene i Skeid valgt ut for å kunne måle egenskaper i hestene. Det er valgt ut egenskaper som de enkelte rasene er spesielt gode på; de er gode i terrenget, kan skifte fra høy intensitet til ro og konsentrasjon og de er kjent for stor arbeidsvilje. Kort sagt de kler beskrivelsen «Kaldt hode, varmt hjerte». De ulike momentene som inngår i Skeid er ikke i seg sjøl nye – alt er prøvd ut og brukt tidligere, men sammenhengen, rammene og planene om bruken av resultatene er ny. Skeid er et supplement til eksisterende aktiviteter med hest – men må brukes og framelskes av de nasjonale rasene, om Skeid skal gi den ønskede effekten i markedet.

\r\n

 999021 10151465475486417 1626400219 n

\r\n

Det er laga opplegg for både ride- og kjøreskeid med tre ulike nivåer, det er også mulig å leie eller tømmekjøre unghester i skeid og unge og eller uerfarne ryttere kan leies i skeid, unge og eller uerfarne kusker kan delta i skeid, med ekstra sikkerhetskrav. 

\r\n

Og; terrenget skal tas i bruk! De nasjonale hesterasene er jo gode i terrenget – de er tilpassa det norske landskapet. De har vært arbeidshester i jord- og skogbruk, kløv- og skysshester og hester som måtte kunne brukes av ulike folk. Dette er egenskaper som fortsatt finnes i rasene. De er robuste, terrengkloke, fotsikre og kalde i hodet og de er i stand til å vurdere brukerne sine, de har et ”varmt hjerte”.   

\r\n

Fjordhest NM IMG 2129 Foto Svein Ulvund

\r\n

En del av momentene skal være gjennomgående, altså at man finner dem igjen både i de mest krevende Skeid-konkurransene, for de yngre og uerfarne hestene og som en del av en kommende temperamentsløype for unghester i utstillingssystemet. På den måten vil samme egenskap kunne registreres fra tidlig i hestens liv – til den er godt voksen. Vi vil få mange registreringer av samme egenskap på hvert individ. Det vil øke sikkerheten på det som registreres.  

\r\n

De tre rasene vil ha en felles overbygning for Skeid, men alle vil ha egne øvelser som er spesielt velegna og tilpassa for den enkelte rasen. Foreløpig har dølahestene og nordlandshest/lyngshestene utforma egne regler for skeid. De finnes på rasenes respektive hjemmesider. Tanken er at de tre rasene skal kunne konkurrere både innbyrdes og ha egne konkurranser for hver enkelt rase. Andre raser kan ikke delta i skeid. 

\r\n

Skeid kan være en lavterskel-aktivitet, men de vanskeligste klassene krever godt samkjørte team av hest og folk – og her går det på tid. Folk og hester i alle aldere og nivåer kan finne en øvelse eller flere som passer for seg.

\r\n

Skeid er miljøskapende, Skeid gir inspirasjon til trening av hester i alle aldere og på ulike nivå, Skeid trekker publikum, Skeid er interessant for mediene, skeid skal på sikt være et verktøy i avlsarbeidet og ikke minst; Skeid er en svært viktig brikke i arbeidet for å få flere fødte føll av de nasjonale hesterasene!

\r\n

Oppdatert regelverk for Skeid kan du finne på de tre rasenes hjemmesider.

\r\n

Les mer om Skeid i Nationen 26.01.2015, s. 12,13 og 14

Velkommen til Fokus unghest!

Denne nettsiden er tenkt å være en ressurs for deg som driver eller vil drive med unghest. Unghest.no Vil fungere som en base med nyttig informasjon som bruk og hold av unghest. 

Unghest.no er resultatet av et samarbeid mellom Norges Fjordhestlag, Landslaget for dølehest og Landslaget for nordlandshest/ lyngshest. Bakgrunnen for prosjektet er behovet for å øke interessen for hold og bruk av unghest. Målet er å stimulere til økt aktivitet i lokallagene og tilby kunnskap om trygg trening av unghest. Dersom du vil lese mer om Unghestprosjektet, ta ein kikk til på menyen øverst på nettsiden.

På unghest.no vil du finne artikler om blant annet trening, fôring og stell av unghest, samt informasjon om kurs, utstillinger, tips til treningsprogram, råd om oppstallingsformer og andre ting.

Vil du at ditt lokallag skal arrangere unghestsamling/kurs? Ta kontakt med styret i ditt lokallag! For informasjon om ulike kursmoduler, og reglement for utbetaling av støtte, til kurs se i menyen øverst på siden. 

Dersom du vil gi ei tilbakemelding på nettsiden, eller dersom du har en ide til hva som burde ha vært her, send oss gjerne tips på e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Norges fjordhestlag Landslaget for nordlandshest/lyngshestLandslaget for dølahest

 

 

Unghest.no er eit samarbeid mellom  Norges Fjordhestlag - Landslaget for Dølehest - Landslaget for Nordlandshest/ Lyngshest - Norsk hestesenter Webdesign: bbd.no  Nettløsning: Veir AS