Kommende kurs:

 1. lør 15. jun 2024

  Gudbrandsdal dølahestlag

  • A4 - Bruksprøvekjøring
 2. lør 15. jun 2024

  Vestoppland Dølahestlag

  • B5 - Forberedelse kuskesertifisering
 3. ons 26. jun 2024

  Alslaget for Lyngshest i Troms

  • A1 - Temming
  • A5 - Innridning
 4. lør 06. jul 2024

  Glåmdal Dølahestlag

  • B4 - Utstillingsforberedende kurs
 5. man 22. jul 2024

  Hemnes og Rana Dølahestlag

  • A1 - Temming
 6. ons 24. jul 2024

  Hemnes og Rana Dølahestlag

  • A3 - Innkjøring
 7. fre 26. jul 2024

  Hemnes og Rana Dølahestlag

  • A0 - Grunnkurs for unghesteiere
 8. lør 10. aug 2024

  N/L laget i Hålogaland

  • A3 - Innkjøring
 9. lør 17. aug 2024

  Vestoppland Dølahestlag

  • B4 - Utstillingsforberedende kurs
 10. fre 23. aug 2024

  Hemnes og Rana Dølahestlag

  • A4 - Bruksprøvekjøring

Tekst: Birgit D. Nielsen

Tospann nordlandshest © Jan R. Olsen Nordlandshest/lyngshesten er vakker, den kler det allsidige og vakre nord-norske landskapet som har vært med på å prege hesteavlen nord i vårt langstrakte land. Nordlandshest/lyngshest er en kulturbærer, den har med seg historiene om de mange kulturmøtene i nord og de skiftende naturgitte og menneskeskapte utfordringer og gleder lynghesten og dens mennesker har levd i og med.

I dag, som i tidligere tider, er nordlandshest/lyngshesten svært allsidig, og den er en stor hest, bare i en litt mindre utgave: Den bærer en voksen på ukeslange fjellturer, er en god kløvhest, kan brukes i all slags gardsarbeid for deretter å settes foran sulkyen og trave fortere enn alle andre ponnier i samme kategori. Så spenner man traveren fra og setter minstebarnet eller andre ryttere som krever en trygg hest opp på ryggen og hesten rusler avgårde, rolig og avbalansert.


Nordlandshest/lyngshest hevder seg godt i konkurranse med andre ponnier både i sprang og dressur, og er en utmerket kjørehest i alle slags kjøregreiner. Den er også selvsagt til staskjøring først i 17. maitoget eller kongelig skyss. Og skulle man være spesielt glad i raske, befriende galopper langs lange sandstrender er nordlandshest/lyngshesten et opplagt valg!

Nordlandshest/lyngshesten er robust, sjelden sjuk, og er fruktbare i mange, mange år. Den er lett å temme, arbeidsvillig og sterk i forhold til størrelsen..

Nordlandshest/lyngshest dekker de fleste familiers hestebehov: "alt i en hest", men trives best, som alle andre hester, når de er flere i lag.

Nordlandshest/lyngshest NM © Lola M. FolckePå tur © Birgit D. Nielsen

Velkommen til Fokus unghest!

Denne nettsiden er tenkt å være en ressurs for deg som driver eller vil drive med unghest. Unghest.no Vil fungere som en base med nyttig informasjon som bruk og hold av unghest. 

Unghest.no er resultatet av et samarbeid mellom Norges Fjordhestlag, Landslaget for dølehest og Landslaget for nordlandshest/ lyngshest. Bakgrunnen for prosjektet er behovet for å øke interessen for hold og bruk av unghest. Målet er å stimulere til økt aktivitet i lokallagene og tilby kunnskap om trygg trening av unghest. Dersom du vil lese mer om Unghestprosjektet, ta ein kikk til på menyen øverst på nettsiden.

På unghest.no vil du finne artikler om blant annet trening, fôring og stell av unghest, samt informasjon om kurs, utstillinger, tips til treningsprogram, råd om oppstallingsformer og andre ting.

Vil du at ditt lokallag skal arrangere unghestsamling/kurs? Ta kontakt med styret i ditt lokallag! For informasjon om ulike kursmoduler, og reglement for utbetaling av støtte, til kurs se i menyen øverst på siden. 

Dersom du vil gi ei tilbakemelding på nettsiden, eller dersom du har en ide til hva som burde ha vært her, send oss gjerne tips på e-post til post@unghest.no

Norges fjordhestlag Landslaget for nordlandshest/lyngshestLandslaget for dølahest

Unghest.no er eit samarbeid mellom  Norges Fjordhestlag - Landslaget for Dølehest - Landslaget for Nordlandshest/ Lyngshest - Norsk hestesenter Webdesign: bbd.no  Nettløsning: Veir AS