Hest i trafikken.
I utgave 6 2011 av hestesport ble det skrevet en artikkel om hvordan hest skal ferdes i trafikken. I henhold til trafikkreglene har ikke hest lov til å bruke gang- og sykkelveier uavhengig av om den blir leid, ridd eller kjørt. Unntaket er hvis man er avhengig av å bruke disse for å komme seg inn og ut av stallen/ridesenteret. Likevel er det politi og politkere som ser at dette virker mot sin hensikt. Som følge av hest langs veiskulder kan det oppstå frustrasjon og manglende flyt. Dette kan skape farlige situasjoner i trafikken. Politiet selv sier at de har vanskelig for å bøtelegge brudd på disse lovene, men at all ferdsel på gang- og sykkelvei skal være i sakte gang (dvs. skritt), og at det må vises hensyn, aktsomhet og varsomhet. Dersom uhellet skulle være ute, og man kommer til å skade f.eks en forbipasserende på en gangvei, vil det være du som er ansvarlig og i tilegg kan du risikere at forsikringen din ikke vil dekke hele skadeomfanget.
Trafikkreglene for ryttere/kusker lyder som følger:
- Bruk rideveier der de finnes. Ridende og kjørende skal eller bruke høyre side av veien.
- Det er forbudt å ferdes med hest på gangvei, fortau, sykkelbane eller sykkelvei hvis ikke spesielle forhold tilsier annet
- Rytter/kusk skal følge reguleringer gitt ved trafikksignal, offentlig trafikkskilting eller veimerking.
- Rytter/kusk må gi signal (håndsignal) når man skifter retning.
Et par tips til deg som skal ferdes med unghest i trafikken:
- Ha alltid med en (eller fler) trygg og stabil lederhest. Hester er flokkdyr, og føler seg tryggere sammen med andre hester. Unghester vil la seg påvirke av de andre hestene og kopierer deres atferd/signaler.
- Ha med mobiltelefon. Du vet aldri når ulykken er ute.
- Husk reflekser. Det gjør det lettere for andre trafikkanter å se dere og ta hensyn. Skulle hesten bli skremt og stikke av vil det være en trygghet å vite at den lettere blir oppdaget og sett når den ferdes rundt på egenhånd.