Kommende kurs:

  1. ons 27. nov 2024

    Hemnes og Rana Dølahestlag

    • A00 - Følkurs
    • A2 - Tømmekjøring
    • A3 - Innkjøring
  2. lør 28. des 2024

    Alslaget for Lyngshest i Troms

    • A2 - Tømmekjøring
    • A5 - Innridning

Råmelk- Hvorfor er den så viktig?
Den Svenske Stats veterinærmedisinske anstalt (SVA) har skrevet en artikkel om råmelk hvor det kommer frem at for lavt inntak av råmelk de første 12 timene eller råmelk med for lavt innhold av antistoffer er den vanligste årsaken til infeksjoner hos nyfødte føll. Infeksjonene blir lett livstruende og krever intensivbehandling som kan bli kostbart.
Hoppen produserer råmelk de siste dagene før føllning som er rik på antistoffer (immunoglobuliner) som føllet trenger for å bygge sitt immunforsvar. Hvis ikke det nyfødte føllet får i seg råmelk innen de 12 første timene etter fødselen kan dets liv stå i fare, fordi føllet fødes uten antistoffer i blodet. Føllet kan kun ta opp disse antistoffene fra tarmen i en begrenset tidsperiode, sikrest de 12 første timene etter fødsel, etter dette klarer ikke føllet å ta opp antistoffer i tarmen lengre. 


Veterinær Liesel Huse Olsen som driver Mjøsa Hesteklinikk skriver på sin hjemmeside at hvis føllet er for svakt til å suge, kan det være nødvendig å melke hoppa og gi til føllet via en sonde ned i magesekken. Føllet kan testes om det har fått i seg nok antistoffer ved hjelp av en blodprøve fra det er 8 timer gammelt. Det anbefales at en veterinær gjør en undersøkelse av hoppe og føll rundt ett døgn etter fødsel hvor det også blir tatt en blodprøve for å sjekke om føllet har fått i seg nok immunstoffer. Om det viser seg at føllet har for lite antistoffer i blodet 12 timer etter fødsel, bør det få overføring av plasma. Føll som ikke får i seg nok råmjølk etter fødsel har større risiko for å bli syke i månedene etter fødsel.

Velkommen til Fokus unghest!

Denne nettsiden er tenkt å være en ressurs for deg som driver eller vil drive med unghest. Unghest.no Vil fungere som en base med nyttig informasjon som bruk og hold av unghest. 

Unghest.no er resultatet av et samarbeid mellom Norges Fjordhestlag, Landslaget for dølehest og Landslaget for nordlandshest/ lyngshest. Bakgrunnen for prosjektet er behovet for å øke interessen for hold og bruk av unghest. Målet er å stimulere til økt aktivitet i lokallagene og tilby kunnskap om trygg trening av unghest. Dersom du vil lese mer om Unghestprosjektet, ta ein kikk til på menyen øverst på nettsiden.

På unghest.no vil du finne artikler om blant annet trening, fôring og stell av unghest, samt informasjon om kurs, utstillinger, tips til treningsprogram, råd om oppstallingsformer og andre ting.

Vil du at ditt lokallag skal arrangere unghestsamling/kurs? Ta kontakt med styret i ditt lokallag! For informasjon om ulike kursmoduler, og reglement for utbetaling av støtte, til kurs se i menyen øverst på siden. 

Dersom du vil gi ei tilbakemelding på nettsiden, eller dersom du har en ide til hva som burde ha vært her, send oss gjerne tips på e-post til post@unghest.no

Norges fjordhestlag Landslaget for nordlandshest/lyngshestLandslaget for dølahest

Unghest.no er eit samarbeid mellom  Norges Fjordhestlag - Landslaget for Dølehest - Landslaget for Nordlandshest/ Lyngshest - Norsk hestesenter Webdesign: bbd.no  Nettløsning: Veir AS