Råmelk- Hvorfor er den så viktig?
Den Svenske Stats veterinærmedisinske anstalt (SVA) har skrevet en artikkel om råmelk hvor det kommer frem at for lavt inntak av råmelk de første 12 timene eller råmelk med for lavt innhold av antistoffer er den vanligste årsaken til infeksjoner hos nyfødte føll. Infeksjonene blir lett livstruende og krever intensivbehandling som kan bli kostbart.
Hoppen produserer råmelk de siste dagene før føllning som er rik på antistoffer (immunoglobuliner) som føllet trenger for å bygge sitt immunforsvar. Hvis ikke det nyfødte føllet får i seg råmelk innen de 12 første timene etter fødselen kan dets liv stå i fare, fordi føllet fødes uten antistoffer i blodet. Føllet kan kun ta opp disse antistoffene fra tarmen i en begrenset tidsperiode, sikrest de 12 første timene etter fødsel, etter dette klarer ikke føllet å ta opp antistoffer i tarmen lengre.
Veterinær Liesel Huse Olsen som driver Mjøsa Hesteklinikk skriver på sin hjemmeside at hvis føllet er for svakt til å suge, kan det være nødvendig å melke hoppa og gi til føllet via en sonde ned i magesekken. Føllet kan testes om det har fått i seg nok antistoffer ved hjelp av en blodprøve fra det er 8 timer gammelt. Det anbefales at en veterinær gjør en undersøkelse av hoppe og føll rundt ett døgn etter fødsel hvor det også blir tatt en blodprøve for å sjekke om føllet har fått i seg nok immunstoffer. Om det viser seg at føllet har for lite antistoffer i blodet 12 timer etter fødsel, bør det få overføring av plasma. Føll som ikke får i seg nok råmjølk etter fødsel har større risiko for å bli syke i månedene etter fødsel.