Kommende kurs:

  1. søn 13. okt 2024

    Akershus Dølahestlag

    • A1 - Temming
    • B3 - Rekruttering
  2. lør 19. okt 2024

    Nord Østerdal dølahestlag

    • A2 - Tømmekjøring
  3. lør 19. okt 2024

    Nordlandshest/Lyngshest avd. Rogaland og Agder

    • A3 - Innkjøring
  4. søn 20. okt 2024

    Hedmarken Dølahestlag

    • B1 - Skeid
  5. søn 27. okt 2024

    Glåmdal Dølahestlag

    • B2 - Miljøtrening
  6. ons 27. nov 2024

    Hemnes og Rana Dølahestlag

    • A00 - Følkurs
    • A2 - Tømmekjøring
    • A3 - Innkjøring
  7. lør 28. des 2024

    Alslaget for Lyngshest i Troms

    • A2 - Tømmekjøring
    • A5 - Innridning

Som de to viktigste elektrolyttene hos hest har vi Klorid og Natrium. Den tredje er Kalium,men dette dekkes kjapt av noen kilo høy. Natrium og Klorid derimot, finnes det lite av naturlig i grovfòr og spesielt hester i trening trenger dette som tilskudd. Natrium + Klorid = NaCl, vanlig bordsalt. Dette får man kjøpt billig i 4 kg poser på dagligvarehandel. Mange tror det holder med å kun gi salstein, men dette er veldig individuelt fra hest til hest. Det er blitt forsket på og vist at hesten ikke klarer å regulere saltinntaket sitt selv etter trening, og det er mange hester som nesten ikke rører saltseinen i det hele tatt, mens andre makulerer den nesten med en gang de får den. Derfor lønner det seg å være på den sikre siden og gi ekstra salt som tilskudd i maten, uansett om hesten trenes eller ikke. Som illustrasjon kan en hest som arbeider hardt en time tape opp til 130 gram salt. 

\r\n

Inne i kroppen hos hesten finner vi salt i blod og kroppsvæsker, og får ikke hesten i seg nok salt vil den redusere/eventuelt slutte helt å drikke vann. Grunnen til dette er at det som gjør at hesten velger å drikke/ikke drikke vann er konsentrasjonen av salt/vann i kroppen. Hestens svette har større konsentrasjon av salt enn kroppen ellers og konsentrasjonen salt/vann i kroppen går dermed ned når hesten svetter. Dette ser hesten på som at det er for mye vann i saltet i kroppen, og vil derfor ikke drikke for å gjevne ut konsentrasjonen igjen. Det vi kan gjøre for å få hesten til å drikke er å gi hesten salt i form av tilskudd til eventuelt kraftfòr, eller gi den litt salt i drikkevannet (3-6 gram salt per liter vann). 

\r\n

Mengden salt hesten trenger kommer ann på aktivitetsnivået. Svetter hesten trenger den mer salt enn hvis den hadder stått rolig hele dagen. En tng som er vitkig å huske på er at både Natrium og Klorid blir skilt ut igjennom urinen hvis hesten får i seg mer enn den trenger. Derfor er det ikke farlig å gi litt ekstra for å være sikker. 

\r\n

For lite salt kan altså føre til at hesten begrenser inntaket av vann - som igjen kan føre til nedsatt prestasjon og velvære, i værste fall kolikk. Enkle grep vi kan gjøre er å gi salt som tilskudd i fòret og eventuelt litt salt i drikkevannet. 

\r\n

 

\r\n

 

Velkommen til Fokus unghest!

Denne nettsiden er tenkt å være en ressurs for deg som driver eller vil drive med unghest. Unghest.no Vil fungere som en base med nyttig informasjon som bruk og hold av unghest. 

Unghest.no er resultatet av et samarbeid mellom Norges Fjordhestlag, Landslaget for dølehest og Landslaget for nordlandshest/ lyngshest. Bakgrunnen for prosjektet er behovet for å øke interessen for hold og bruk av unghest. Målet er å stimulere til økt aktivitet i lokallagene og tilby kunnskap om trygg trening av unghest. Dersom du vil lese mer om Unghestprosjektet, ta ein kikk til på menyen øverst på nettsiden.

På unghest.no vil du finne artikler om blant annet trening, fôring og stell av unghest, samt informasjon om kurs, utstillinger, tips til treningsprogram, råd om oppstallingsformer og andre ting.

Vil du at ditt lokallag skal arrangere unghestsamling/kurs? Ta kontakt med styret i ditt lokallag! For informasjon om ulike kursmoduler, og reglement for utbetaling av støtte, til kurs se i menyen øverst på siden. 

Dersom du vil gi ei tilbakemelding på nettsiden, eller dersom du har en ide til hva som burde ha vært her, send oss gjerne tips på e-post til post@unghest.no

Norges fjordhestlag Landslaget for nordlandshest/lyngshestLandslaget for dølahest

Unghest.no er eit samarbeid mellom  Norges Fjordhestlag - Landslaget for Dølehest - Landslaget for Nordlandshest/ Lyngshest - Norsk hestesenter Webdesign: bbd.no  Nettløsning: Veir AS